Om BigBlueButton in Moodle te gebruiken heb je 2 dingen nodig:

Instellen op siteniveau

Je stelt BigBlueButton in op sitebeheer niveau via: Sitebeheer >plugins > Activiteitenmodules > BigBlueButtonBN

Algemene configuraties

Je kunt de plugin installeren en gebruik maken van de de Test services van BigBlueButton, dit geeft je een idee hoe het systeem werkt. Deze gegevens zijn NIET bedoeld voor daadwerkelijk gebruik! Alleen dus voor TESTEN!Configuration for Record meeting feature

Standaard staat de mogelijkheid om een sessie op te nemen aan. Als beheerder heb je nog een aantal andere opties om aan te zetten, die docenten/moderators kunnen helpen.

Bijvoorbeeld: standaard kan een gebruiker zien dat een docent cq. moderator de sessie opneemt. Wanneer je dit niet wilt, kun je de optie kiezen om de opname knop helemaal te verbergen (1) of dat de docent/moderator kan kiezen om de knop wel/niet te tonen (2) .


Configuration for "import recording" feature

Wanneer je de mogelijkheid om opnames te bewaren dan kan het handig zijn dat je een opname bijvoorbeeld in een andere cursus met behulp van een activiteit toe te voegen.

Configuration for "showing recording" feature

Met de onderstaande instellingen kun je als sitebeheerder bepalen of er extra opties zijn ten aanzien van de opname functie voor de docenten/moderators. Configuration for "wait for moderator" feature

Docenten/moderators hebben de mogelijkheid om te bepalen of cursisten/deelnemers moeten wachten om toegang te krijgen tot een virtuele klasruimte of niet. Als sitebeheerder kun je bepalen of deze functie standaard aan staat, docenten/moderators deze kunnen bewerken én wat de wacht periode is.


Configuration for "Voice bridge" feature

Standaard zullen gebruikers de microfoon van hun computer/laptop of mobiele device gebruiken, echter heeft dit als nadeel dat dit ten koste kan gaan van de kwaliteit en ervaring van de virtuele klasruimte. Indien gewenst kun je gebruik maken van een functie die heet "voice bridge". De voice bridge is een telefoonnummer dat gebruikers kunnen bellen om zo mee te luisteren en mee te doen in de virtuele klasruimte.


Configuration for "Pre-upload presentation" feature

Standaard komt de installatie met een presentatie van BigBlueButton, maar als sitebeheerder kun je ook je eigen standaard presentatie uploaden. Denk bijvoorbeeld aan een "quick guide" voor docenten/moderators met een "Whiteboard" pagina.


Configuration for "User limit" feature

Deze optie is met name handig als je eigen BBB server hebt óf als je vaste afspraken hebt over het aantal gebruikers die tegelijk in een nieuwe klasruimte mogen gaan.

Participant configuration

Bepaal als sitebeheerder welke ROL in de cursus standaard de moderator rol is.


Configuration for "send notification" feature

Standaard stuurt de leeromgeving een bericht wanneer een BigBlueButton activiteit is toegevoegd of bijgewerkt.

Configuration for "mute on start" feature

Bepaal hier als sitebeheerder of de microfoon van gebruikers standaard uit staat wanneer ze binnenkomen óf dat dit bij de instellingen te bepalen is door de docent/moderator.


Configuratie voor uitgebreide mogelijkheden

Als laatste heb je nog de mogelijkheid om notificaties wel/niet te tonen wanneer opname aan staat, of het registreren van meeting events*. 


Een meeting event kan zijn: een meeting is aangemaakt, een gebruiker is aangemeld, een nieuwe presentatie is geupload, een gebruiker heeft de kamer verlaten, er is een opname bezig etc.
* Deze optie lijkt niet meer zichtbaar te zijn in de BBB versie release Maart 2020, je ziet het wel bij installatie maar niet meer als instelling.